Navigatie overslaan

Geschiedenis

De mijlpalen van Caparol

In 2010 vierden de Deutsche Amphibolin-Werke van Robert Murjahn hun 115-jarig bestaan. Oorspronkelijk gesticht om in Odenwald het mineraal Amphibol (hoornblende/Groenschistfacies) door mijnwerkers te laten winnen, ontwikkelde de onderneming zich tot een fabrikant van verven voor de bouw, waarbij eerst gewerkt werd met poederproducten met minerale pigmenten, vulstoffen en de bindmiddelen kalk/caseïne (“Murjahns poeder”), daarna ook met leem en waterglas.

Later werd dan, vooral door het levenswerk van Dr. Robert Murjahn, de technologie van synthetische dispersiebindmiddelen het middelpunt van het productonderzoek. Op dit gebied nam de firma de rol op zich van specialist en voortrekker; een rol die ze ook vandaag nog spelen. Vooral het waterige universele verfbindmiddel Caparol (caseïne, paraffine, oleum) - later met kunststofdispersie als basisgrondstof in plaats van olie - zegevierde in de Duitse schildersateliers.   

1895

Op 1 januari wordt de firma "Deutsche Amphibolin-Werke von Robert Murjahn" opgericht. Productie van "Murjahns Anstrich-Pulver" en "Murjahns Amphibolin" in Ernsthofen/Odenwald.

1928

Dr. Robert Murjahn ontwikkelt het verfbindmiddel "Caparol" met de hoofdbestanddelen Caseïne, Paraffine en houtolie (Oleum).

1936

Dr. Robert Murjahn past voor de eerste keer een acryldispersie toe en brengt daarmee een "Caparol-Pasta-Olievrij' op de markt. De geboorte van de moderne dispersietechniek is een feit.

1956

Een dispersieverf op basis van vinylpropionaat wordt geïntroduceerd onder de naam "Amphibolin".

1957

Oprichting van de Disbon GmbH in Ober-Ramstad. De 1 kg tube AVA Kleurpasta wordt geïntroduceerd.

1981

Oprichting van Capatect Dämmsysteme GmbH & Co. Energietechni KG te Ober-Ramstadt.

1984

De gestreepte olifant wordt als nieuw logo voor Caparol ingevoerd.

1985

Presentatie van de eerste emissie- en oplosmiddelvrije binnenmuurverf ter wereld onder de naam "Indeko Plus". 

1989

Oprichting van Caparol Farben GmbH & Co. KG. De bedrijfsonderdelen van DAW zijn Caparol, Capatect, Disbon en Alpina. De onderneming behaalt voor het eerst een omzet van meer dan 2425648 miljoen D-Mark.

1993

Introductie van het Capalac programma.

1999

De introductie van de Caparol 3D System kleurcollectie.

2004

Introductie van Muresko, een nieuwe muurverf op basis van SilaCryl. Ook wordt het Nespri-TEC systeem voor nevelvrij spuiten geïntroduceerd.

2005

De DAW-groep viert haar 110-jarig jubileum.

Introductie van Caparol Wellness-verven CapaSan (klimaatactieve binnenmuurverf met fotokatalytische werking en Electroshield (tussenlaag ter bescherming tegen elektromagnetische straling).

2007

De productinnovatie "Edition Carbon" wordt geïntroduceerd. Edition Carbon staat voor de nieuwe generatie buitengevelisolatie die door de carbonvezelversterking zeer stootvast en bijzonder duurzaam is.

2010

Invoering VOC-Decopaint-richtlijn 2010: Caparol levert uitsluitend nog producten conform VOC-2010.

2015

De ecologische isolatievariant- Hennep isoleert groener. Het innovatieve Hennep-gevelisolatiesysteem van Caparol verenigt de beste bouwfysische en ecologische kwaliteiten.

2017

Caparol introduceert de eerste binnenmuurverf van topkwaliteit met een bindmiddel op basis van 100% herwinbare grondstoffen, genaamd IndekoGeo.